Sąd Okręgowy w Szczecinie

Społeczność sędziowska jest wstrząśnięta zachowaniem sędzi szczecińskiego sądu okręgowego, która została przyłapana w ubiegłym tygodniu w jednym z hipermarketów na oszustwie – czytamy w oświadczeniu Sądu Okręgowego w Szczecinie.

Komunikat wydał w poniedziałek rzecznik prasowy tego sądu – sędzia Michał Tomala.

– Sąd Okręgowy w Szczecinie informuje, że w dniu 23 czerwca 2017 roku sędzia Sądu Okręgowego w Szczecinie Wiesława B.–M. została zatrzymana przez ochronę sklepu pod zarzutem popełnienia przestępstwa oszustwa polegającego na zmianie cen na towarach – czytamy w komunikacie.

– Sędzia, po ujawnieniu tego faktu zawiadomiła Panią Prezes Sądu Okręgowego, która w trybie pilnym zwołała posiedzenie Kolegium Sądu Okręgowego w Szczecinie. Tego samego dnia podjęła decyzję o zarządzeniu w trybie art. 130 § 1 ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych przerwy w czynnościach sędziego na maksymalny dopuszczalny okres jednego miesiąca. Jednocześnie Kolegium Sądu Okręgowego podjęło uchwałę o wystąpieniu do Prezesa Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z wnioskiem o odwołanie Pani sędzi z funkcji wizytatora – kontynuuje Tomala.

– Dalszy bieg sprawy zależny jest od czynności podejmowanych przez prokuraturę prowadzącą postępowanie karne oraz Sąd Dyscyplinarny. Społeczność sędziowska jest wstrząśnięta i zszokowana tym zdarzeniem, które godzi w wizerunek wszystkich sędziów. Czyn ten podważa zaufanie społeczne do sędziów wykonujących sumiennie i rzetelnie trudną i odpowiedzialną pracę – podsumowuje rzecznik prasowy szczecińskiego sądu.

Według nieoficjalnych informacji do których dotarła Polska Agencja Prasowa, sędzia Wiesława B.-M. w ubiegły piątek przekleiła ceny na sprzedawanych w promocji przewodnikach z 14,99 na 4,99 zł. Trzy egzemplarze z przeklejonymi niższymi cenami włożyła do koszyka i poszła do kasy. Po transakcji została zatrzymana przez ochronę sklepu. O incydencie została powiadomiona policja.

B.M. to sędzia z II Wydziału Cywilnego Odwoławczego Sądu Okręgowego w Szczecinie. Orzeka od 25 lat.

Przeczytaj również: